Ontspannen is een Attitude!

October 6, 2018

Allereerst ontspannen is een werkwoord. Wist je dat?

Het is net als verlichting geen doelstelling om naar te streven. 

Ontspanning is niet perse blijvend, het is een onrealistische verwachting om volledig ontspannen te zijn en BLIJVEN kunnen zijn. Tenzij je op een berg 24 uur per dag zit te mediteren, dan zou het misschien een mogelijkheid zijn. Maar dan hoef je ook alleen maar te zijn. Wij hebben hier een leven vol onstuimige levenslessen, daarom zijn we op aarde. En we zijn de hele dag bezig met creëren, vernieuwen en verbeteren enzovoorts, dat is hoe de geest werkt.  


Ik ging erover nadenken doordat een massageklant tegen mij zei "`Ik kan niet ontspannen". Allereerst is ze perfectionistisch, schept hoge verwachtingen voor zichzelf en het is nooit goed genoeg voor haar. Ten tweede is het een absolute #Mindfuck want ‘Ik kan niet ontspannen’ bestaat niet! Het is geen kunnen, het is een attitude! En niet kunnen ontspannen zegt eigenlijk gewoon 'niet willen ontspannen'. Grote kans dat je denkt dat je de controle (whatever that may be..) verliest en niet weet wat er in die ontspanning allemaal kan loskomen. Nietwaar? Oude pijn? Patronen van vroeger? Een grote beer uit de beerput mischien wel? Ken je dat boek nog van vroeger? Die je vader of moeder je misschien wel voorlas? Over de grote en de kleine beer.. Daar zat zoals vele kinderboeken een mooie boodschap achter. Dat de kleine beer niet bang hoeft te zijn voor het donker, want hij heeft een lichtje bij zich, en in de duisternis is het veilig zolang je maar een lichtje hebt. Dat gevoel van veiligheid, dat is er natuurlijk niet bij iedereen. Vooral niet in deze tijden waar wekelijks de aanslagen steeds dichterbij komen en vliegtuigen zomaar verdwijnen. Die onveilige duisternis lijkt steeds groter te worden..

 

 

 

Vergeet niet lieve schat, jij draagt dat lichtje nog steeds bij je.  

Door een veilige basis te creëren in jezelf, in je lichaam en in je hart zorg je er voor jezelf voor dat je je veilig voelt. 

En dan zul je er langzaam maar zeker op kunnen vertrouwen dat je niet alleen KAN maar vooral ook MAG ontspannen. 

 

Maar hoe ontspan ik dan?

Nou, daar hoef je niet veel voor te doen, het gaat zelfs moeiteloos. Het zit hem al in de benaming van het woord, ont-spannen. Daar waar je spanning voelt, of het nou in je lichaam is, op je werk of in een relatie, daar ont-doe je jezelf van. Als een detox. “Hee, ik voel spanning, dat laat ik los; ik laat het er zijn zonder erop te reageren en vertrouw erop dat het vanzelf zijn weg vindt. Ik ga verder zonder die spanning met me mee te dragen.” Moeiteloos dus, je wordt je bewust en je kiest ervoor je ervan te ont-doen. Ont-moeten, ontwikkelen, ontwaken, ontspannen;  

all Same Same but different!

 

En als het nou niet zo makkelijk af gaat als ik hier in een alinea uitleg, je hoeft het niet allemaal alleen te kunnen/doen hoor. Ga eens een Mindfulness training doen, super leuk, een rozijntje bestuderen! Of volg een meditatie of Yin yoga les. 

Ontspanning, het is een Way of Living, soms voel je je ontspannen of heb je ontspanning en soms lijkt het heel ver weg en ben je zoekende terwijl ontspanning in je basis altijd aanwezig is. 

 

“Ontspannen is een Attitude, kies ervoor en leef ontspanning als een keuze!"

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags